Přejít k obsahu webu

Zásadní vliv tajných služeb v médiích: Operace Mockingbird

18/07/2010

Největší triumf propagandy se neuskutečněn děláním něčeho konkrétního, ale naopak zdržením se toho. Pravda je veliká, ale větší je z praktického hlediska mlčení o pravdě. Jednoduchým zamlčením určitých témat, spuštěním „železné opony“ o které mluvil pan Churchill mezi masy – ty fakta nebo argumenty, které se nelíbí lokálním bosům – to je nástroj totalitní propagandy, který ovlivní názory mnohem efektivněji, než lze dosáhnou těmi nejvýmluvnějšími odsouzeními, či nejpřesvědčivějšími logickými argumenty. (Aldous Huxley v předmluvě své knihy Brave New World)

prisonplanet.com, osud.cz

Na začátku studené války (pozdní 40. léta) CIA spustila tajný projekt, nazvaný operace Drozd (Operation Mockingbird), jehož cílem bylo „zakoupení“ si vlivu na zákulisí hlavních medií a umístění reportérů na výplatní listinu CIA. Bylo prokázáno, že tato operace měla a stále má úžasný úspěch. Snahy CIA rekrutovat americké novinové organizace a žurnalisty jako špiony a šiřitele propagandy „dozrály“ pod vedením Franka Wisnera, Allena Dullese, Richarda Helmse a Philip Grahama (vydavatel The Washington Post). Wisner dal Grahamovi zelenou v tom, aby řídil program, známý pod kódem operace Drozd. Oba pak pravděpodobně spáchali sebevraždu.

Finanční prostředky nakonec přijala taková média, jako jsou ABC, NBC, CBS, Time, Newsweek, Associated Press, United Press International (UPI), Reuters, Hearst Newspapers, Scripps-Howard, Copley News Service a dalších 400 novinářů, kteří, dle dokumentů CIA, plnili tajné úkoly – od zpravodajského pořizování dat až po prostředníky. Do konce 50. let CIA pronikla celostátními obchodními činnostmi, médii a univerzitami s desítkami tisíc „spolupracovníků“. Ředitel CIA Dulles obsadil pracovní místa v CIA téměř výhradně absolventy Ivy League /tj. sdružení osmi nejprestižnějších soukromých univerzit v SV regionu USA, pozn. překl./, zejména z univerzity Yale (ve státě Conecticut). Mezi ně patřili např. takové postavy, jako George Herbert Walker Bush ze spolku „Lebka a zkřížené hnáty“ (The „Skull and Crossbones“ Society).

Mnoho Američanů stále věří a trvá na tom, že máme svobodu tisku, i když většinu zpráv dostáváme ze státem kontrolované televize. Mají mylnou představu, že reportéři mají sloužit veřejnosti. Zpravodajové jsou placení zaměstnanci a pracují pro vlastníky médií, kteří se obvykle sklánějí před inzerenty nebo vládními činiteli. Robert Parry oficiálně nahlásil Americké tiskové kanceláři (The Associated Press) první „horké“ zprávy o aféře „Írán Kontra“. /Tato aféra z roku 1987, známá také pod názvem „Irangate“, se týkala prodeje amerických zbraní do Íránu během válečného konfliktu. Pozn. překl./ Jelikož byly tyto zprávy do značné míry tiskem a kongresem ignorovány, snažil se zprávy uveřejnit v týdeníku Newsweek. Tam však byl svědkem odvolání pravdivého příběhu, a to z politických důvodů. Robert Perry ve své přednášce „Foolling America“ řekl: „Úspěšnými lidmi, kterým se dobře dařilo, byli ti, kteří nepovstali; drželi se zpátky; nenapsali velké příběhy; dívali se jiným směrem, když se před nimi odehrávaly dějiny a souhlasili s klamáním amerických občanů, ať už vědomě či ze zbabělosti.“ /Přednáška se konala v Santa Monice 28. března 1993, pozn. překl./

(celý článek: Zásadní vliv tajných služeb v médiích: Operace Mockingbird)

Podobné příspěvky:

Operace Paperclip

Operace Northwoods

Operace Kondor

Projekt MKULTRA – konekce mezi nacisty a CIA

Šéf FBI Ted Gunderson o satanistických rituálech, mk-ultra etc.

Tavistock Institute for Global Manipulation

CIA v roce 1951 možná otrávila francouzskou vesnici drogou LSD

Citáty o konspiraci a Novém světovém řádu

Vědecká manipulace reality (citáty z kihy Bertranda Russella)

Gary Webb, CIA, skandál Írán – Contras a masová média

Miluj své služebnictví (citáty Aldouse Huxleyho)

VIDEO: Jak Illuminati řídí Hollywood

Šest korporací vlastní většinu médií po celém světě

VIDEO: Americký idiot

Válka podle médií (úryvek z dok. filmu)

VIDEO: jak se dělaly „zprávy“ ze Sarajeva

Napsat komentář