Přejít k obsahu webu

Kolaps finančního systému je nevyhnutelný

22/02/2010

Kolaps finančného systému je nevyhnutný

hnonline.sk, Ronald Ižip

Celá planéta sedí na papierovom dlhu a je len otázkou času, dokedy bude čakať na znehodnocovanie hodnoty aktív.

Koniec hry

Nemyslím si, že ktokoľvek vie, čo prinesie budúcnosť s určitosťou. Heisenbergov princíp neurčitosti platí rovnako v živote ako aj v kvantovej fyzike. A podobne ako vo fyzike, budúcnosť života je determinovaná určitými pravdepodobnostnými rozloženiami. Takže pokiaľ predpovedám budúcnosť, iba priraďujem vyššiu pravdepodobnosť určitým výsledkom.

Keď pozerám do budúcnosti, pozerám na koniec tohto kola. Smerujeme „odtiaľto“ „tam“ , a práve „tam“ je to, na čo sa sústredím. Existuje mnoho ciest, ako sa dostať „tam“, a vo väčšine prípadov rôzne cesty majú veľmi podobné pravdepodobnosti, kým cieľ má oveľa vyššiu pravdepodobnosť. Tým, že sa sústredím na „koniec hry“, myslím, že viem predpovedať výsledok súčasnej krízy s oveľa väčšou istotou ako ľudia, ktorí tvrdia, že poznajú jej cestu.

Monetárna politika zlyhala

Tradičná monetárna politika hovorí o inflácií monetárnej bázy (peňazí a kvázi peňazí v obehu), pomocou ktorej nás bude udržovať v „bezpečnej zóne“ medzi dvojcifernou infláciou a recesiou. Keď sa blížime k recesií, tak nafukujeme svoju peňažnú zásobu a vytvárame infláciu. Potom inflácia dosiahne vysoké hodnoty a tak zvýšime úrokové sadzby a spomalíme. Predstavte si to graficky, dve paralelné línie, vrchná je hyperinflácia a spodná je deflácia. Medzi týmito dvomi líniami je viditeľný tlačiarenský lis centrálnej banky.

Obr1

Takto to vyzerá dobre a v poriadku. Avšak problémom tohto „štandardného modelu“ sú chybné investície (malinvestments). Vždy, keď príde na rad tlačiarenský lis, tak do systému pritečú peniaze. Tieto peniaze skreslia ceny a tie spôsobia chybné investičné rozhodnutia.

Príkladom môže byť situácia, keď do mesta príde cirkus. Ten sa usadí blízko reštaurácie a jeho členovia výrazne zvýšia dopyt po jedlách. Je to to isté, ako keď do systému pritečú peniaze. Majiteľ reštaurácie okamžite príjme viac zamestnancov a rozšíri svoju prevádzku s cieľom väčšieho zisku. Spravil však chybné rozhodnutie, pretože neznalý faktu, že cirkus raz odíde, investoval neproduktívne.

Keď peniaze prestanú prúdiť, chybné investície skrachujú a ľudia sa začnú sťažovať, nastane recesia. Takže sa do hry opäť zapojí tlačiarenský lis a tlačí viac peňazí. Avšak centrálne banky nedokážu kontrolovať, kam tieto peniaze idú a znova vznikajú chybné rozhodnutia. Preto máme cyklus boomu a krachu, či je to technologická alebo realitná bublina. V čom je ale problém? V tom, že predchádzajúci graf je chybný. Čo ak tieto dve línie nie sú paralelné? Čo ak sa pretínajú?

Obr2

Graf ukazuje oveľa realistickejší pohľad na teóriu boomu a krachu. Čím ideme ďalej v čase, tým sa manévrovací priestor centrálnej banky zužuje. S každou novou krízou je treba viac peňazí na to, aby bolo možné nafúknuť bublinu, avšak viac peňazí spôsobuje vyššiu infláciu.

(celý článek: Kolaps finančného systému je nevyhnutný)

Napsat komentář