Skip to content

Nebezpečný aspartam

16/12/2010

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., Free Globe

Aspartam byl objeven v roce 1965 zcela náhodně při hledání léku proti žaludečním vředům. Chemik James Schlatter si jaksi z nedbalosti olízl palec potřísněný tekutinou a s překvapenímzjistil, že tekutina s připravenou látkou chutná velmi sladce. A tak započal výzkum aspartamu, látky dvěstěkrát sladší než cukr. Objevila se naděje na náhražku sacharinu, který byl v té době obviňován ze svého podílu na vzniku rakoviny a lékařskou komunitou odmítán.

Molekula aspartamu má velice temnou a spletitou historii, která ukazuje na mechanizmy v zákulisí americké společnosti. Nejrůznější intervence a zájmy politiků, armády a tajných služeb, fi nančníků, farmaceutických společností a velkých potravinářských koncernů po dvě desítky let vedly souboj o to, zda tato látka zůstane v arzenálu bojových chemických látek, které zcela nepozorovaně dokáží ovlivnit nervovou činnost člověka, vyvolat ztrátu paměti a navodit stav, který známe jako Alzheimerovu nemoc, nebo zda bude levným sladidlem, které zvýší zisky mnoha potravinářských koncernů.

Jedním z neohrožených badatelů, kteří usilovali o zveřejnění svých pozorování o účincích aspartamu, byl americký profesor neuropatologie a psychiatrie John Olney. Ve svých studiích prováděných na konci 60. a začátku 70. let prokázal, že aspartam poškozuje mozek jak laboratorním zvířatům, tak dětem. Aspartam působí na spojeních nervových buněk v mozku, podobně jako glutamát a vyvolává nadměrné dráždění, vedoucí až k odumření neuronů.

(celý článek: Nebezpečný aspartam)

No comments yet

Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: