Skip to content

Kantýna Monsanto nepodává geneticky modifikované potraviny svým zaměstnancům

18/01/2011

Tato zpráva sice již dlouho není aktuální, ani nedokazuje nic o škodlivosti geneticky modifikovaného jídla, je však celkem k pousmání. K odhalení pravdy o GMO by to asi chtělo zveřejnění informací o tom, kam chodí na oběd a co jí manažeři a většinoví akcionáři MonsantaNedávno se Monsanto dostalo do zpráv (spíš do těch „alternativnich“) kvůli kabelogramům Wikileaks, ze kterých vyšlo najevo, že americké ministerstvo zahraničí za tuto firmu lobuje a vyvíjí tlak na zahraniční vlády, aby povolili pěstování GMO ( WikiLeaks o GMO: konec konspirací), což může svědčit o širší politické agendě GMO (o takové agendě mluví například badatel F. W. Engdahl). Škodlivost GMO potvrdil výzkum biochemika Dr. Arpada Pusztaie (např. zde: Pusztai affair)

The Guardian

Kateringová firma nanejvýš urazila Monsanto zákazem geneticky modifikovaných potravin ve vlastní kantýně pro zaměstnance giganta GMO „jako odpověď na obavy našich zákazníků“.

Organizace Přátelé Země, která pořádá kampaň proti GMO, s nadšením přivítala volbu „nedůvěry“ v novou technologii, mezitím Monsanto, na které dopadají celosvětové finanční obavy o budoucnost GMO, si stěžovalo, že toto rozhodnutí zabraňuje volbě jeho zaměstnancům.

Kantýna v centrále Monsanta v High Wycombe, Buckinghamshire je provozovaná kontraktorem SutCatering, který patří pod Granada Food Servicescliffe. Mike Batchelor, manažer kvality v Granada, v prohlášením zákazníkům uvedl, že firma pracuje na tom, aby „odstranila, do nejvyšší možné míry, GMO sóju a kukuřici ze všech potravinových produktů podávaných v naší restauraci.“

Firma prý bude pokračovat v prodeji produktů, jako jsou sladkosti, které jsou zabaleny a označeny výrobcem, že obsahují přísady GMO, „v případech, kdy je to vhodné“. Pan Batchelor dodal, že byly podniknuty kroky k tomu, „aby bylo zajištěno, aby zákazník měl důvěru v nezávadnost jídla, které podáváme.“

Adrian Bebb, který s Přáteli Země vede kampaň za nezávadnost potravin, řekl: “ Veřejnost vyjádřila své obavy o nezávadnost přísad GMO velmi jasně. Nyní to vypadá, že dokonce kateringová firma Monsanta nemá důvěru v tuto novou technologii.“ Dále řekl, že kateringové firmy a výrobci musí udělat další krok a zajistit, aby neprodávaly maso a mléčné produkty ze zvířat, které jsou krmeny GMO krmivem.

Tony Combes, ředitel korporátních záležitostí pro Monsanto v Británii odmítl, že by toto rozhodnutí bylo ostudou. Ganada toto rozhodnutí učinilo paušálně. „Toto nemá nic společného s tím, že provozují kantýnu Monsanta. U každé kateringové firmy naleznete to samé.“

V úřadu Monsanta v Cambridge byla provozována uvnitř a zákaz GMO potravin v ní nebyl.

„Věříme ve volbu. V naší restauraci v Cambridge je na produktech upozornění, že „můžou obsahovat GMO“, protože naši zaměstnanci raději jí jídla méně postříkané chemikáliemi.“

zdroj: http://www.guardian.co.uk/science/1999/dec/22/gm.food

Reklamy
No comments yet

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: