Přejít k obsahu webu

Nový důkaz o vývoji jaderných zbraní Iránem MAAE zakládá na údajné počítačové simulaci

08/11/2011

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) už déle vyhlašovala brzké zveřejnění „důkazu“ o existenci tajného nukleárního zbrojního programu Íránu, diplomaté už ale zpřístupňují části důkazu médiím ve snaze o vyvolání diskuze mezi lidmi.

Pro takovéto uveřejnění závažných „důkazů“ je nyní obzvlášť nevhodná doba, protože izraelští a američtí činitele nyní zrovna mají období vyhlašování možného útoku na Írán a zveřejnění dále roznítí spekulace.Faktem je, že dosud odhalené „důkazy“ se zdají být celkem minimální, i když jsou vydávány za obzvlášť pádné. Vyjdou zprávy, které tvrdí, že Írán provedl pár počítačových simulací jaderných explozí.

Fyzické důkazy, pokud je lze takto nazývat, jsou „velký ocelový kontejner“ na vojenské základně okolo Teheránu, který byl údajně použit na testování vysoce výbušného materiálu.

To by teoreticky mohlo mít něco společného s jadernou zbraní, ale protože byl kontejnér na základně užíván pro výzkum výbušnin a misilí, mohlo by se jednat o zařízení nemající co dočinění s ničím jiným než s konvenčními zbraněmi.

Úniky informací hlavně dávají záminku k tvrzení, že většina světa včetně mnoha sunitských arabských režimů v okolí Izraele jsou zastánci útoku na Írán. Současně když se objevují všechny tyto nové „důkazy“ se od MAEA očekává, že opět prověří nepřevádění nukleárního materiálu na jakékoliv vojenské účely.

zdroj: http://news.antiwar.com/2011/11/06/iaea-poised-to-release-iran-evidence-centering-around-computer-simulations/

 

komentáře 4 leave one →
  1. SocTraf permalink*
    08/11/2011 00:19

    Lavrov varuje Izrael: V Íránu nezasahujte

    MOSKVA – Rusko má za to, že vojenská intervence proti Íránu by byla „velmi vážnou chybou“. Prohlásil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na nedělní vyjádření izraelského prezidenta Šimona Perese, že je to stále pravděpodobnější.

    http://www.lidovky.cz/lavrov-varuje-izrael-v-iranu-nezasahujte-f1n-/ln_zahranici.asp?c=A111107_113616_ln_zahranici_mtr

  2. SocTraf permalink*
    08/11/2011 00:22

    „Dohlížející zpravodajské služby různých zemí jsou znepokojeny a tlačí na své vedoucí představitele, aby zabránili Íránu získat jadernou zbraň,“ řekl Peres podle izraelských médií v televizním rozhovoru. (ibid.)

  3. SocTraf permalink*
    08/11/2011 01:06

    OSN má zřejmě důkaz, že Írán vyvíjí jaderné zbraně
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/blizky-vychod/clanek.phtml?id=720460

Napsat komentář